Beleggers raken vaak in paniek als er wordt gespeculeerd over een neergang van de financiële markten. Als die paniek leidt tot impulsieve en emotionele beslissingen, zoals het verkopen van al je beleggingen of pogingen om de markt voor te zijn, loop je een risico op grotere verliezen.
Dat schrijft beleggingsadviseur Eric Roberge in een artikel voor Kiplinger.
“Het is een van de ernstigste, duurste en schadelijkste fouten die je kunt maken met je beleggingsportefeuille”, aldus Roberge. “Dat is jammer, want het is makkelijk te voorkomen: blijf zitten waar je zit. Probeer niet om de markt voor te blijven. Blijf op je pad en hou je bij je strategie, want nu is niet het moment om in je portefeuille te rommelen.”
Volgens Roberge kunnen beleggers die zich zorgen maken over een recessie zich beter concentreren op aspecten van hun financiën die ze wel kunnen beheersen. Hij noemt vier dingen:
1. Bezuinig op je uitgaven
“Als je echt bang bent voor een recessie, pak dan je begroting aan en bezuinig op je onkosten,” adviseert Roberge. Met andere woorden, zet je vrees om in positieve actie. Het geld dat je bespaart kan rechtstreeks naar je spaarbuffer, zegt hij.
Ongeacht hoe de markten ervoor staan, is het essentieel om te beschikken over een noodfonds. Want je kunt altijd worden geconfronteerd met een grote tegenvaller of een tijdelijke onderbreking van je inkomen. Een financieel vangnet is dan je primaire verdediging tegen schulden.
Lees ook: Als je deze 6 dingen doet, kun je binnen een jaar een financiële buffer van €10.000 opbouwen
2. Betaal schulden met hoge rente af
Als je schulden met hoge rente hebt, is dit het beste moment om ze "agressief aan te vallen", schrijft Roberge.
Schulden met hoge rente zijn creditcardschulden en sommige persoonlijke leningen – alle leningen met rentetarieven boven 4 of 5 procent, ongeveer het rendement dat je zou kunnen verdienen als je geld belegd zou zijn.
3. Stel grote uitgaven uit
"Als je ervan overtuigd bent dat een recessie om de hoek is, wacht dan met de aanschaf van een boot of een renovatie van het huis die je kasstroom tot het uiterste zal oprekken", schrijft Roberge. Je kunt nog altijd naar die grote uitgaven toewerken, maar zorg ervoor dat je genoeg hebt gespaard en dat je het financieel niet te krap maakt, adviseert hij.
"Dit kan je helpen om je minder bedreigd te voelen door een mogelijke recessie, en het zorgt ervoor dat je meer geld hebt voor een grote uitgave over een jaar of twee, wanneer je meer vertrouwen hebt in het economische klimaat", aldus Roberge.
Lauren Anastasio, financieel adviseur bij Sofi, is het daarmee eens. Prijzen en rentetarieven liggen voor en tijdens een recessie mogelijk lager, maar dat betekent niet dat het een goed moment is om met geld te smijten, zegt ze tegen Business Insider. Je inkomen kan ook teruglopen bij een economische tegenslag, waardoor het moeilijker wordt om een grote uitgave te verwerken of een lening af te betalen.
4. Poets je cv op
De werkloosheid ligt nu laag, maar de kans bestaat dat je baan in gevaar komt tijdens een recessie. Daarom is het een goed moment om je te concentreren op de ontwikkeling van je professionele vaardigheden en je cv op te poetsen. Dan ben je ben voorbereid op wat er op je afkomt, schrijft Roberge.